• Forside
  • Mindfulness
  • Kursinformasjon
  • Planlagte kurs
  • Påmelding
  • For bedrifter
  • Spørsmål?
  • Kursleder
Mindfulness Basert Stressmestring, kurs i Stavanger

Ofte stilte spørsmål:

Her finner du svar på de spørsmålene som oftest blir stilt i forbindelse med kurset. Om du ikke finner svar på det du lurer på her, kan du sende inn spørmål ved å fylle ut skjemaet nederst på siden. Du vil da få svar innen kort tid. Vanligvis innen 2 uker. Med forbehold om at svartiden kan være noe lengre under spesielle omstendigheter.


Hvilke krav stilles det til å delta på kurset?


Det stilles egentlig kun et krav for deltakelse på kurset. Det er at man kan forplikte seg til 20 minutter hver dag, hvor man gjennomfører en mindfulness øvelse. Kurset er velegnet for personer uten forkunnskaper. Slik at det ikke er et krav at man har kunnskap om eller kjenner til mindfulness, meditasjon, stressmestring eller lignende. På den andre siden vil kurset antagelig også være lærerikt for dem som allerede har kjennskap eller erfaring på området, da det vil være en god anledning til å fordype sin praksis. Kurset passer dermed for både personer med og uten forkunnskap.


Hvor viktig er det å følge opp de daglige hjemmeøvelsene for å kunne merke effekten av kurset?

Det er en stor fordel å forplikte seg til å gjennomføre de daglige øvelsene.
En slik rutine over de ukene kurset varer, er vanligvis nødvendig for å oppnå den dypeste og mest langvarige effekten. Strengt tatt går det fint om man gjennomfører øvelsene 6 dager i uken. Hvis du ikke kan forplikte deg til å gjennomføre 20 minutter daglig (minst 6 dager i uken), er du muligvis ikke i en periode i livet ditt hvor du er klar for et mindfulness basert stressmestringskurs. Det kan da være til stor hjelp for deg å gjennomgå de faktorene i livet ditt eller hos deg som person, som forhindrer deg til en slik forpliktelse. Man kan fortsatt oppnå en viss effekt av kurset og oppleve det som lærerikt, men man risikerer at stressmestringen da blir begrenset til 'brannslukningsarbeid', hvor man bruker metoden for å komme over det verste stresset. Dette er ikke helt i tråd med ideologien bak mindfulness, som fokuserer på å forebygge stress, inkludert et kontinuerlig fokus på stressmestring. Kurssøkere som kan forplikte seg til å gjennomføre 20 minutter daglig (minst 6 dager i uken) med mindfulness øvelse vil bli prioritert. Studier viser at de som klarer å forplikte seg til dette, er dem som opplever størst og mest langvarig effekt av kurset.


Hva om jeg ikke kan delta på alle samlingen?
Man bør planlegge at man deltar på alle samlingene. Velger man å melde seg på et slikt kurs, bør man samtidig også prioritere å delta på alle samlingene. Skulle det allikevel ikke være mulig å delta på 1 (maks 2) samlinger, vil det være helt greit. Du kan få tilsendt hjemmelekse og relevant informasjon. Vet du allerede nå at du ikke kan delta på 3 av samlingene, anbefales det på det sterkeste at du venter til en annen anledning med å delta på kurset, hvor du har mulighet til å delta på alle samlingene.


Hva vil det si at mindfulness øvelsene er en form for meditasjon?

Meditasjon er en samlebetegnelse som brukes for en rekke mentale øvelser som har til hensikt å arbeide mot en ønsket sinnstilstand. En slik hensikt kan for eksempel være å oppnå konsentrasjon og sinnsro. Mindfulness baserte øvelser har til hensikt å skape innsikt. Innsikt i hvordan kroppen og sinnet fungerer og reagerer, samt hva som påvirker kroppen og sinnet positivt og negativt. Dette gjøres hovedsaklig gjennom selvobservasjon. Slik selvobservasjon har også en tendens til å skape konsentrasjon og sinnsro.


Er det religiøse  aspekter ved kurset?

Mindfulness øvelsene er oprinnelig sett basert på eldgamle buddhistiske øvelser. Disse øvelsene har blitt tilpasset vesten, og man har ikke inkludert noen aspekter som er religiøse. Gjennom vitenskapelig forskning og erfaring har man fokusert på det medisinske, psykologiske og fysiologiske grunnlaget for øvelsene, og tilpasset dem til populasjonen i den vestlige verden. Slik at mindfulness ikke innebærer religiøse aspekter.


Hvilken aldersgruppe passer kurset for?

Kurset passer for alle aldersgrupper. Dette kurset fokuserer på voksne,  og alle fra 18 år og oppover er velkommen til å delta. Personer under 18 år kan også søke om å delta, men det vil da gjøres en vurdering om personen er egnet for dette kurset. Optimalt sett burde personer under 18 delta på egne barne og ungdoms versjoner av kurset. Det tilbys desverre ikke enda her. Kurset er også godt egnet for de eldre, såfremt de mentale egenskapene er i behold.


Jeg opplever ofte angst i grupper, vil dette ødelegge for meg?

Tvert imot. Opplever du angst i grupper er dette en meget god anledning til å arbeide med den angsten i trygge omgivelser. Innholdet i dette kurset vil hjelpe deg med det. Erfaringen er at deltakere som ved kursstart var plaget av angst i grupper eller sosial angst, opplevde at rammene rundt kurset var gunstig for å arbeide med denne problematikken, og at innholdet i kurset hjalp dem til det. Unntaket er personer med alvorlig sosial angst, som anbefales å søke et individuelt behandlingsforløp (f.eks. psykolog). Dette kurset kan være et veldig godt supplement, men påmelding bør diskuteres med ev. psykolog for å velge det riktige tidspunktet.


Kan jeg delta selv om jeg er gravid?

Graviditet er vanligvis ikke et hinder for å delta. Øvelsene i kurset er hovedsaklig mentale øvelser, og innebærer ingen fysiske aktiviteter som kan være til fare for kvinnen eller fosteret. Å delta mens man er gravid kan være en positiv opplevelse, hvor man kan komme i bedre kontakt med det å bære og føde et barn. Det kan også ha en forebyggende effekt mot fødselsdepresjoner. Om man går til psykolog for behandling som gravid, bør deltakelse på dette kurset vurderes av vedkommende. Vurderes det at man er ekstra sårbar som gravid, er det mulig at man ikke vil være klar til å håndtere eventuell problematikk som kan oppstå under kurset, og at det vil være mer hensiktsmessig å delta på et senere tidspunkt.


Kan jeg delta selv om jeg enda har et pågående rusproblem?

Det er ikke å anbefale. Om man bruker rus som mestring, er man ikke nødvendigvis like tilgjengelig til å bruke mindfulness basert mestring. Minstekravet bør være at man har vært gjennom en avrusningsfase og en periode på minst 3 måneder uten rus før kursstart. Allikevel kan kurset bli for krevende for personer med nylig rusproblematikk. Det finnes mindfulness baserte kurs som er spesifikt tilpasset rusproblematikken, men det tilbys desverre ikke enda her.


Jeg går i behandling hos lege for en sykdom eller somatisk lidelse, kan jeg fortsatt delta på dette kurset?

Vanligvis ja, men det bør du klarere med din behandlende lege. Da anbefaler jeg deg å referere legen din til denne internettsiden for informasjon. Skulle legen ha behov for å drøfte din deltakelse med kursleder, kan det avtales et telefonmøte mellom kursleder og din behandlende lege. Pris 250,- per påbegynte kvarter (15 minutter). Kontakt kursleder om dette er ønskelig.



Jeg går i behandling hos psykolog, kan jeg samtidig delta på dette kurset?

Ofte er dette å anbefale, men det bør du klarere med din behandlende psykolog. Det eksisterer god litteratur som påviser hvordan mindfulness basert stressmestringskurs er et godt supplement til vanlig psykoterapi. Delvis på grunn av at dette kurset kan forsterke pågående forandringsprosesser fra psykoterapien, men også fordi kurset kan supplere med egne støttende forandringsprosesser. Kursleder har selv skrevet en hovedoppgave om hvordan mindfulness basert stressmestring som supplement til kognitiv atferds terapi, kan øke behandlingseffekten ved angst, depresjon og stress relaterte problemer.

Har du en alvorlig psykisk lidelse er det mulig at dette kurset ikke er egnet for deg. Da anbefaler jeg deg å referere psykologen din til denne internettsiden for informasjon. Skulle psykologen ha behov for å drøfte din deltakelse med kursleder, kan det avtales et telefonmøte mellom kursleder og din behandlende psykolog. Pris 250,- per påbegynte kvarter (15 minutter). Kontakt kursleder om dette er ønskelig.







''You cannot solve a problem with the same mind that created it''.
~ Albert Einstein



Picture
Oversatt til norsk: ''Du kan ikke løse et problem med det samme sinnet som skapte problemet''. Dette sitatet påpeker at et sinn i den samme tilstanden har en tendens til å begå de samme feilene om igjen. Noe som kan forklares med at sinnet rutinemessig feiltolker informasjon eller at sinnet har et tankemønster som ikke er korrekt. Det kan da være en god ide å forsøke å forandre på sinnets tilstand, for å gjøre om på feiltolkningene eller bryte tankemønsteret. Mindfulness basert stressmestringskurs tar sikte på å trene opp evnen til å kunne gjøre dette.

    Skjema for å sende inn spørsmål:

    Vennligst fyll inn navnet ditt
    Vennligst fyll inn din e-post adresse
    Her kan du skrive inn dine spørsmål.
Send inn
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
Photo used under Creative Commons from benfff85